Orzeszki

Orzeszki

Smak orzeszków kojarzy mi się z wczesnymi latami podstawówki, kiedy to na dyskotekę klasową koleżanka przyniosła właśnie takie orzeszki z pyszną masą z mleka w proszku. Były  bardzo dobre i do tego takie śliczne. Kiedy zorientowałam się, że specjalną patelnię do foremek można  dzisiaj bez problemu  kupić, natychmiast ją nabyłam. Robiłam orzeszki kilka  razy według różnych przepisów i z różnymi masami. Podaję ten, który smakuje mi najbardziej ale również bardzo dobry i wypróbowany przeze mnie można znaleźć u Myniolinki.

Zdjęcie - Orzeszki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 60 dag mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 kostki smalcu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki octu

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. W specjalnej patelni upiec łupinki orzeszków.

Składniki na  I masę (Myniolinki):

  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki kakao  
  • 2 szklanki mleka w proszku


Cukier, 0,5 szklanki mleka, margarynę i kakao gotować 10 minut. Wystudzić. Dodać mleko w proszku i wymieszać.

Składniki na II masę:

  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Masło ucierać z cukrem i dodawać po łyżce śmietany. Można dodać zmielone orzechy.

Kremem napełniać połówki orzechów i sklejać

Smacznego:)

Kategorie przepisów