Orzechowiec

Orzechowiec
Zdjęcie - Orzechowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto:

50 dag maki
20 dag cukru
20 dag masła
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:

30 dag posiekanych orzechów włoskich
10 dag cukru
10 dag masła
2 łyżki miodu

Krem:

1 budyń śmietankowy
1,5 szklanki mleka
1 kostka masła
15 dag cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej


Wykonanie:

1. Sodę oczyszczoną rozpuścić w mleku i połączyć z resztą składników. Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części. Jedna rozwałkować i przenieść do tortownicy. W piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni upiec na jasnozłoty kolor.

2. Wszystkie składniki polewy usmażyć na patelni.

3. Rozwałkować drugą część ciasta, przenieść do tortownicy i wylać an nią polewę z orzechów. Upiec.

4. Kawę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia.

5. Budyń ugotować. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać ostudzony budyń i kawę.

6. Na placek z orzechami nałożyć krem i nakryć drugim plackiem.

Jak zwykle pychotka :) Smacznego!

Kategorie przepisów