Orkiszowe chlebki z surowymi ziemniakami

Orkiszowe chlebki z surowymi ziemniakami

Zdjęcie - Orkiszowe chlebki z surowymi ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wypieki na mące pełnoziarnistej są zawsze bardziej zbite od tych lekkich na mące pszennej. Znalazłam jednak na to sposób, do ciasta warto dodać tarte surowe ziemniaki. Przemyciłam również siemię lniane. Dzięki temu moje orkiszowe chlebki wyszły przyjemnie wilgotne w środku, zachowując z zewnątrz chrupiącą skórkę.

Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min

Składniki :

  1. letnia woda - 220 ml
  2. sól - 1,5 łyżeczki
  3. białko - 1 szt.
  4. suszonych drożdży instant - 5 g
  5. pełnoziarnista mąka orkiszowa - 400 g
  6. siemienia lnianego - 30 g
  7. tartych ziemniaków - 150 g
  8. posiekanego koperku - 2 łyżki

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy tarte ziemniaki, koperek, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 8 części, formujemy kule, które lekko spłaszczamy.
4. Tak przygotowane chlebki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wierzch chlebków smarujemy białkiem i posypujemy siemieniem lnianym. Chlebki pieczemy 25 minut.

Zdjęcie - Orkiszowe chlebki z surowymi ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orkiszowe chlebki z surowymi ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orkiszowe chlebki z surowymi ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orkiszowe chlebki z surowymi ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orkiszowe chlebki z surowymi ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów