Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami

Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami

Zdjęcie - Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Orecchiette to po włosku „uszka”. Jednak zupełnie inne niż te znane nam z kolacji wigilijnej. To sposób formowania makaronu, w wyniku którego otrzymujemy okrągłe, mięsiste kawałki „pasty”.

Zdjęcie - Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje orecchiette przywiozłam prosto z Włoch. Na uliczkach regionu Apulia panie robiące przed domem makaron można liczyć dziesiątkami. Najczęściej przygotowują właśnie „uszka”, bo to forma makaronu, która nie wymaga specjalnego sprzętu- zwykle to tylko mały nożyk do rozdzielania porcji ciasta i zwinne palce. Świeży makaron trafia na duże, prostokątne sita i tak schnie czekając na nabywców. Na uliczkach można wybierać spośród różnych wielości makaronu, od uszek wielkości migdała po takie na pół dłoni. Wszystkie pyszne!

Zdjęcie - Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Orecchiette podałam w podobnej formie, jaką miałam okazję próbować na miejscu. To świeże pomidory, kapary, oliwki i oliwa. Kilka dodatków o intensywnym smaku, które wspaniale balansują delikatny smak makaronowych uszek.

Zdjęcie - Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ponieważ mamy tu mało składników, ważna jest ich jakość. Zadbajcie o naprawdę dobre, słodkie pomidory.Wtedy danie będzie naprawdę pyszne!

Zdjęcie - Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje dla 4 osób

Składniki:
  • czosnek - 3 ząbki
  • pomidory - 4 duże sztuki (lub ok. 500 g pomidorów koktajlowych)
  • oliwa - 1/4 szklanki
  • kapary - 2 łyżki
  • oliwki - 1/3 szklanki
  • sól, pieprz - do smaku
  • ser (parmezan) - do podania
  • makaron Orecchiette - 500 g (gdy użyszwasz makaronu suszonego)
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojony w cienkie plasterki ząbki czosnku, lekko je podsmaż (uważając, aby nie zbrązowiał!). Dodaj pokrojone w dużą kostkę pomidory (małe,koktajlowe przekrój tylko na pół). Dodaj na patelnię i smaż, aż zaczną się rozpadać. Dodaj kapar (bez zalewy) i z grubsza posiekane oliwki. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Makaron ugotuj „al dente” w dużej ilości osolonej wody. Odlej.

Na patelnię z sosem dodaj ciepły makaron. Wymieszaj. Podawaj od razu (posypany opcjonalnie świeżo tartym parmezanem i skropiony oliwą).

Kategorie przepisów