Ogórki po meksykańsku

Ogórki po meksykańsku

Zdjęcie - Ogórki po meksykańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Te ogórki na każdej imprezie znikają w oka mgnieniu. Są jak paluszki, po które wystarczy sięgnąć i będziesz dokładać, dopóki się nie skończą. Od wielu lat mój tata się w nich specjalizuje i zaprawia nam kilkanaście kilo:-) Każdego roku mam prośby o przepis dlatego dziś - imprezowe ogórki po meksykańsku:-)
Zdjęcie - Ogórki po meksykańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 2,5 kg ogórków gruntowych,
  • 4 łyżki soli,
  • 2 główki czosnku,
  • 1 łyżka chili,

zalewa:

  • 8 łyżek oleju,
  • 1,5 szkl. octu,
  • 60 dkg cukru.

Przygotowanie: Ogórki umyć, pokroić w ćwiartki, a większe ogórki przekroić jeszcze na pół, nie obierać. Posolić odstawić na całą noc, aby puściły wodę. Po tym czasie odlać wodę, dodać chili i przepuszczony przez praskę czosnek, wymieszać. Cukier, olej i ocet zagotować zalać gorącą zalewą ogórki, wymieszać i odstawić na 12h. Po tym czasie przekładać do słoików, zalać pozostałym płynem, zakręcić i odstawić na kilka dni, aby się przegryzły. Nie trzeba ich pasteryzować.
Zdjęcie - Ogórki po meksykańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ogórki po meksykańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów