Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Kojarzą mi się z latem i wakacjami . Wystarczy kromka chleba ze smalcem i świeżo ukiszony ogórek prosto ze słoja - i mamy prostą , ale bardzo smaczną przekąskę :)

 

Zdjęcie - Ogórki małosolne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • oczywiście ogórki :)

a do nich zalewa :

  • woda i sól : na 0,5 l wody przypada 1 łyżka stołowa soli
  • czosnek
  • koper
  • nasionka gorczycy
  • korzeń i liście chrzanu


Wodę zagotować z dodatkiem soli . W dużym słoju lub garnku układać warstwami umyte ogórki , obrany czosnek , gałązki kopru , liście i korzeń chrzanu i gorczycę . Zalać gorącą zalewą , obciążyć talerzykiem , żeby ogórki były przykryte wodą . Odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni ( u mnie ogórki małosolne po dwóch dniach były już dobre do jedzenia ) .

 

Zdjęcie - Ogórki małosolne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów