Ocet śliwkowy

Ocet śliwkowy

Zdjęcie - Ocet śliwkowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Aromatyczny ocet śliwkowy doskonały do sałatek, mięs czy ryb bardzo polecam.


  • 2 kg dużych twardych śliwek
  • 3/4 kg cukru + cukier do zasypania śliwek w słoiczkach
  • 500 ml octu jabłkowego
  • 500 ml octu spirytusowego
  • 1 cytryna


Twarde śliwki po przekrajać na pół i powyciągać pestki. Śliwki wrzucić do dużego słoika, ocet zagotować z cukrem do rozpuszczenia - i skórką z cytryny następnie zalać nim śliwki - zakręcić słoik. Po dwóch dniach śliwki powkładać do słoiczków i zasypać każdy dwoma łyżkami cukru - zakręcić, pasteryzować 20 minut od zagotowania. Wyjąć na ręcznik odwracając do góry dnem i przykryć nim. Tak pozostawić do wystygnięcia.


Ocet przecedzić przez gazę i wlać do butelek - zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu.

Dodawać do sałatek ryb i mięs jak również do chutney itp.

 

Smacznego


Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów