Naturalnie gazowana lemoniada z kwiatów czarnego bzu

Naturalnie gazowana lemoniada z kwiatów czarnego bzu

Zdjęcie - Naturalnie gazowana lemoniada z kwiatów czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W czerwcu mój ogród pachnie kwiatami czarnego bzu- słodko i przepięknie! Kocham ten zapach, więc i kwiaty bzu dodawałabym w tym czasie najchętniej do wszystkiego:) Tak powstał więc syrop z kwiatów czarnego bzu (PRZEPIS TU) a także najlepszy na świecie dżem truskawkowy z bzem (PRZEPIS TU).

Zdjęcie - Naturalnie gazowana lemoniada z kwiatów czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś jednak napój trochę magiczny- naturalnie gazowana lemoniada z kwiatów czarnego bzu- magiczny, bo po kilku dniach pełna jest bąbelków niczym najlepszy szampan! To dzięki naturalnej fermentacji- samo zdrowie!

Zdjęcie - Naturalnie gazowana lemoniada z kwiatów czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ważne, aby zbierać kwiaty w pełni rozwinięte, najlepiej w słoneczny dzień (nie po deszczu), aby na kwiatkach osadziło się jak najwięcej kwiatowego pyłku.

Zdjęcie - Naturalnie gazowana lemoniada z kwiatów czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lemoniadę z kwiatów czarnego bzu polecam pić naprawdę dobrze schłodzoną, najlepiej na kostkach logu (niektórzy wlewają ją na gałkę sorbetu cytrynowego włożonego na dno kieliszka- to już istna rozkosz!)

Zdjęcie - Naturalnie gazowana lemoniada z kwiatów czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na zdrowie!

Zdjęcie - Naturalnie gazowana lemoniada z kwiatów czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • kwiaty czarnego bzu - ok. 20 dorodnych sztuk
  • cukier - ok. 1,5 szklanki
  • cytryna - 1 szt
  • woda - ok. 3 litry
Przygotowanie:

Zbierz w pełni rozkwitłe, jasne kwiaty czarnego bzu.

Zamiast ich myć (wypłukujemy w ten sposób pyłek kwiatowy), rozłóż je na ściereczce i pozwól osypać się ewentualnym zanieczyszczeniom.

Obetnij grubsze, zielone  gałązki z kwiatowych baldachów.

Przygotuj duże naczynie np. słój do kiszenia ogórków.

Włóż do niego kwiaty, dokładnie umytą i pokrojoną w plastry cytrynę oraz cukier. Zalej ciepła wodą i mieszaj, aby cukier się rozpuścił.

Słój przykrywam talerzykiem (żeby nic nieproszonego do niego nie wpadło), stawiam na kuchennym parapecie i kilka razy dziennie mieszam. Po ok. 3-4 dniach lemoniada jest lekko gazowana i gotowa do picia. Wlewam ją do mniejszych słoików i odstawiam na półkę do reszty zapraw.  Z czasem stanie się bardziej gazowana, jak dobry szampan :)

Lemoniadę najlepiej podawać mocno schłodzoną!

Kategorie przepisów