Napój z orzecha kokosowego

Napój  z  orzecha kokosowego

Zdjęcie - Napój  z  orzecha kokosowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszny napój mleczno-kokosowy przygotowany na bazie orzecha kokosowego. Bardzo lubię kokos w każdej postaci i właśnie dlatego postanowiłam spróbować
jak smakuje w naturze.


Kupiłam go po raz pierwszy , ze zwykłej ciekawości, bo przecież zupełnie nie miałam pojęcia jak go wykorzystać i jak się za niego zabrać. Znalazłam w sieci parę wskazówek /..a jest ich sporo/ w jaki sposób go otworzyć i zaspokoiłam swoją ciekawość.......a wnioski nasunęły się wkrótce. Chyba lepiej kupić gotowe wiórki.............zbyt duzo pracy.. Zdjęcie - Napój  z  orzecha kokosowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kupując kokos należy zwrócić uwagę,czy podczas potrząsania można usłyszeć chlupanie płynu zawartego w środku. Na skorupie kokosa można zauważyć trzy dziurki . Należy znaleźć wśród nich miękki tzw. słaby punkt. Właśnie tutaj robi się otwór / ostrym narzędziem , śrubokrętem / i stawia owoc w naczyniu tak, aby jego zawartość spłynęła / można potrząsać/. Woda kokosowa jest bezbarwna i prawie bezwonna. Po usunięciu płynu owoc można mocno uderzyć młotkiem i może się otworzy , ale wybrałam trochę dłuższą drogę, lecz dla mnie łatwiejszą, czyli w sposób mniej drastyczny włożyć go do nagrzanego piekarnika /190/ st.C . Pod wpływem wysokiej temperatury łupina kokosa pęka. Piekarnik należy wyłączyć i po lekkim przestygnięciu wyjąć kokos. W pęknięcie włożyć nóż, a kokos się otworzy. Wyjąć biały miąższ /lub obrać owoc z zewnętrznej skóry obieraczką do warzyw/ i zetrzeć na tarce lub w blenderze. Z tak otrzymanych wiórek można przygotować np. pyszny napój kokosowy
Zdjęcie - Napój  z  orzecha kokosowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Napój  z  orzecha kokosowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Napój  z  orzecha kokosowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do tego koktajlu potrzebne są tylko dwa składniki Napój jest może trochę mdły, ale wydobywa cudowny, prawdziwy smak kokosu. Aby nieco ożywić ten smak wystarczy dodać plasterek ananasa lub kilka truskawek/ można ewentualnie dosłodzić/
Zdjęcie - Napój  z  orzecha kokosowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Napój  z  orzecha kokosowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
1/4 miąższu z kokosa
woda kokosowa /uzyskana z kokosa/
mleko lub woda mineralna do uzyskania pożądanej konsystencji
/u mnie łącznie 300 ml płynu/


Starty lub rozdrobniony miąższ połączyć z wodą kokosową i mlekiem/ lub wodą /.Całość zblendować /w dobrym blenderze lub mikserze do koktajli/ na jednolity płyn.
Zdjęcie - Napój  z  orzecha kokosowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Napój  z  orzecha kokosowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów