Nalewka Bożonarodzeniowa

Nalewka Bożonarodzeniowa

Tak wiele osób zachwala tę nalewkę, że w końcu i ja postanowiłam ją zrobić :) Mnóstwo bakalii, przyprawy korzenne, biały i brązowy cukier - z takiej mieszanki musi wyjść coś dobrego. W Święta dowiemy się, jak smakuje :)

Przepis z forum cincin znalazłam u Atiny.

 

Zdjęcie - Nalewka Bożonarodzeniowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g dobrej jakości rodzynek
  • 100 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych fig
  • 100 g daktyli
  • 1 pomarańcza
  • 200 g cukru [ użyłam 100 g zwykłego , białego + 100 g ciemnego muscovado ]
  • 2 laski cynamonu
  • 4-5 sztuk goździków
  • co najmniej 0,8 l czystej wódki [ u mnie wódka 0,7 l + rum 0,25 l , potem dolewałam jeszcze trochę wódki, bo owoce ją "wypiły" ]
  • od siebie dodałam 50 g kandyzowanego imbiru

 

Laski cynamonu uprażyć z goździkami dla wzmocnienia smaku. Pomarańczę wyszorować i pociąć na plastry.

Wszystkie składniki nalewki ułożyć warstwami w dużym słoju.

Cukier rozmieszać z alkoholem i zalać nim owoce. Odstawić na 4-6 tygodni w ciepłe miejsce.

 

A tu cenne rady osób, które robiły już tę nalewkę, zebrane przez Jakę z forum cincin :

 

BAKALIE

- nalewka robi się mętna od przekrojonych daktyli - najlepiej wkładać je w całości

- rodzynki też sprawiają , że nalewka mętnieje - można dodać ich mniej niż w przepisie (można również zastąpić je dużymi suszonymi żurawinami )

- po mniej więcej połowie czasu "stania" nalewki można wymienić plastry pomarańczy (te wrzucone na początku ciemnieją i psują efekt wizualny)

 

CUKIER

- najważniejsze - należy go rozmieszać z alkoholem i dopiero tym zalać owoce

- Hazo rozpuściła cukier w niewielkiej ilości lekko podgrzanego rumu. Gdy mieszanka ostygła, dodała resztę alkoholu.

- można użyć mieszanki cukru białego i brązowego (nalewka jest dość słodka, więc można nieco zmniejszyć ilość cukru)

 

ALKOHOL

- musi być go dużo więcej niż podano w przepisie (orientacyjne ilości poniżej)

- musi być co najmniej 50-procentowy

- sprawdzone połączenia alkoholowe:

  • 1 l ciemnego rumu + 200 ml spirytusu ( na podwójną porcję )
  • 850 ml rumu + 150 ml spirytusu ( na podwójną porcję )
  • 0,5 l spirytusu rozcieńczonego do 50%

 

PRZYPRAWY

- cynamonu ( jeżeli się lubi ) można nie żałować. Dać spory kawałek.

- z goździkami uważać - 4-5 sztuk wystarczy

- można dodać do nalewki kawałeczki kandyzowanego imbiru - zaostrzy nieco smak

 

 

Przepis dodaję do akcji "Korzenny Tydzień" organizowanej przez Ptasię .

 

Zdjęcie - Nalewka Bożonarodzeniowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów