Musaka

Musaka

Zdjęcie - Musaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejna pozycja z książki "ABC gotowania 3" Mariety Mareckiej. Tak jak pisałam mąż wybrał sobie kilka potraw, które robimy. Tym razem padło na musakę. Wyszła pyszna, bardzo nam smakowała. Mogę Wam ją spokojnie polecić, jak nie jedliście, to koniecznie wypróbujcie :-) Miłego dnia :-)


Warstwa mięsna:

  • 600 g mięsa mielonego (wołowiny lub jagnięciny) ja zrobiłam z indyczego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml przecieru pomidorowego (ja dałam passatę)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne (ja dałam 1/2 i było ostre)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki startego sera (u mnie mozzarella)


Beszamel:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 2 liście laurowe (ja nie dałam)


Dodatkowo:

  • 2 duże bakłażany
  • oliwa
  • sól
  • pieprz


1. Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy w długie plastry o grubości ok. 5mm. Partiami przesmażamy, albo grillujemy je na patelni na oliwie. Bakłażany powinny ładnie być przyrumienione z obu stron.
2. W szerokim rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Smażymy na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso mielone.
3. W trakcie smażenia mięso mieszamy i rozdzielamy na mniejsze kawałki. Kiedy będzie podsmażone, wlewamy wino, pomidory (passatę) i koncentrat. Doprawiamy miodem, pieprzem, oregano i cynamonem. Gotujemy 15-20 minut, aż część płynu odparuje. Solimy.
4. W rondelku przygotowujemy beszamel. Rozgrzewamy masło, dosypujemy mąkę i przesmażamy. Stopniowo dolewamy mleka, ciągle mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, listkami laurowymi, solą i pieprzem. Gotujemy 5 minut.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dno kładziemy warstwę z plastrów bakłażana lekko nachodzących na siebie.
6. Bakłażany smarujemy beszamelem, nakładamy połowę mięsa i na mięso połowę startego sera. I znów układamy warstwę bakłażana, sosu, mięsa i sera. Ostatnia warstwa powinna składać się z bakłażana i wierzch beszamel (wykładamy resztę na bakłażana). Pieczemy ok. 45 minut. Smacznego :-)

Zdjęcie - Musaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Musaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Musaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Musaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Musaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów