Murzynek z wiśniami

Murzynek z wiśniami

Deser dla fanów ciast czekoladowych z owocami. Tym razem, będzie to ciasto z dodatkiem gorzkiej czekolady i świeżych wiśni. Do ciast czekoladowych, pasują również inne drobne owoce tj. maliny, borówki czy porzeczki. W moim odczuciu, ciasto najbardziej smakuje, w następnym dniu po upieczeniu.
Polecam na niedzielę ?

Zdjęcie - Murzynek z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto czekoladowe z wiśniami

– 200 g czekolady deserowej lekko gorzkiej
– 80 g masła
– 150 ml. mleka
– 2 duże jajka
– 250 g mąki
– 150 g cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 220 g wiśni, malin lub innych drobnych owoców

Do małego naczynia, daj połamaną na małe kawałki czekoladę i masło. Rozpuść wszystko na małym ogniu, mieszając rózgą kuchenną.

Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm. rozłóż papier do pieczenia, zapnij obręcz. Piekarnik nastaw na 180 stopni.

Do masy czekoladowej, dodaj jajka i mleko. Wszystko wymieszaj rózgą kuchenną, na gładką masę.

Do osobnej miski daj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Składniki pomieszaj.

Składniki suche, dodaj do mokrych, ponownie dokładnie pomieszaj. U mnie masa była bardzo gęsta, dodałam więc dodatkowe 3 łyżki mleka.

Na koniec dodaj owoce, większą część wmieszaj w ciasto, resztę ułóż na wierzchu i delikatnie wciśnij w ciasto.

Ciasto piecz około 45 minut, do suchego patyczka. Smacznego ?

Uwagi – do ciasta można dodać również owoce mrożone. Mrożone owoce, należy wcześniej rozmrozić i osączyć z nadmiaru wody.

Zdjęcie - Murzynek z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Murzynek z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja –> Kwestia Smaku

Kategorie przepisów