Mufinki makowo-migdałowe

Mufinki makowo-migdałowe

Zachciało mi się trochę "pomufinkować" ;) Nie miałam pojęcia , które mufinki zrobić - jest tyle przepisów, że trudno wybrać tylko jeden do wypróbowania . W końcu zdecydowałam się na mufinki makowo-migdałowe wg przepisu  sd_silver z forum cincin . Wyszły bardzo dobre , puszyste babeczki , o delikatnie migdałowym smaku i z makowymi piegami :)

 

Zdjęcie - Mufinki makowo-migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 1/4 szklanki maku
  • 1 rozbełtane jajko
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 krople aromatu migdałowego ( dałam 1 łyżeczkę - jak dla mnie trochę za mało , następnym razem dam 2)
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki płatków migdałowych do posypania


Mleko wymieszać z makiem , zagotować - gotować 3-4 minuty mieszając . Odstawić na 20 minut , dodać do mleka olejek .

Połączyć suche składniki . Do mleka z makiem dodać sok , olej i jajko , wymieszać . Połączyć suche z mokrymi , wymieszać krótko - do połączenia się składników .

Nakładać porcje ciasta do formy mufinkowej wyłożonej papilotkami , każdą mufinkę posypać płatkami migdałowymi . Piec w temperaturze 200 C przez 20 minut . Sprawdzić patyczkiem , czy są gotowe .

Upieczone mufinki wyjąć z formy i ostudzić na kratce .

 

Zdjęcie - Mufinki makowo-migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów