Mufinki bananowo-jagodowe

Mufinki bananowo-jagodowe

Zdjęcie - Mufinki bananowo-jagodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatni bananowy wpis na zakończenie Bananowego Tygodnia - mufinki . Przepis znaleziony na stronie BBC Good Food . Trochę pokręciłam przepis - nie byłam pewna , co oznacza "self-rising flour" i dałam zwykłą mąkę . Później doczytałam , że to mąka z dodatkiem proszku do pieczenia :( Na szczęście mufinki wyrosły na samej sodzie , chociaż na proszku byłyby pewnie lżejsze i bardziej puszyste .

Zdjęcie - Mufinki bananowo-jagodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 300 g self-rising flour [ czyli mąki z dodatkiem proszku do pieczenia ]*
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g jasnego cukru muscovado [ dałam demerarę ] - 1 łyżkę odłożyć do posypania mufinek
  • 50 g płatków owsianych + 1 łyżka do posypania
  • 2 średnie , dojrzałe banany
  • 284 ml maślanki [ lub jogurtu albo mleka zakwaszonego sokiem z cytryny ]
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 białka
  • 150 g jagód

W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę , sodę , cukier i płatki owsiane . Banany rozgnieść na gładką papkę [ zrobiłam to tłuczkiem do ziemniaków ] . Maślankę , oliwę i białka wymieszać , wlać do rozgniecionych bananów.

Wlać mokre składniki do suchych , lekko wymieszać - tylko do połączenia się składników [ mogą być widoczne grudki mąki ] . Dodać jagody , delikatnie zamieszać .

Formę mufinkową wyłożyć papilotkami . Do każdej foremki nakładać porcję ciasta . Posypać płatkami owsianymi i cukrem . Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec przez ok.20 minut - lub aż mufinki będą rumiane [u mnie potrzebowały ok.35 minut ] .

Po wyjęciu z piekarnika zostawić przez 5 minut w formie , a potem wyjąć i ostudzić na kratce .

* przepis na self-rising flour :

  • 240 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wymieszać .



Zdjęcie - Mufinki bananowo-jagodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów