Muffiny imbirowe wg. Nigelli

Muffiny imbirowe wg. Nigelli
Zdjęcie - Muffiny imbirowe wg. Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSmaczne muffiny o oryginalnym, imbirowo – gruszkowym smaku wg. przepisu Nigelli Lawson. Babeczki są bardzo proste w wykonaniu i jak wszystkie muffiny są niezawodne, po prosu nie mogą się nie udać ? Wystarczy osobno wymieszać składniki mokre i suche, a następnie dokładnie je połączyć. Muffiny będą smakowały z gorącą kawą i herbatą, sprawdzą się również jako śniadaniówka do pracy i do szkoły ?

Zdjęcie - Muffiny imbirowe wg. Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

                                                                Składniki
  • 250 g. mąki pszennej ( można dodać 100 g mąki razowej pszennej )*
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki cukru brązowego do posypania babeczek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140 ml kwaśnej śmietany
  • 125 ml oleju
  • 2 jaja
  • 1 pełna łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 dojrzałe gruszki obrane pokrojone w kostkę
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu mieszam składniki mokre – śmietanę, jajka, olej, miód. W drugim naczyniu mieszam suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia, imbir. Suche składniki łączę z mokrymi, wszystko dokładnie mieszam, dodaję pokrojone gruszki i ponownie mieszam. Foremkę na muffiny wykładam papilotkami, każdą wypełniam ciastem. Wierzch każdej babeczki, posypuję brązowym cukrem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 20 minut. Muffiny powinny się mocno przyrumienić. Gotowe odstawiam do przestudzenia. Udanych wypieków ? * Jeżeli zastąpimy część mąki pszennej mąką razową, musimy dodać więcej składników mokrych np. jedno jajko i kilka łyżek oleju.

Zdjęcie - Muffiny imbirowe wg. Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów