MUFFINY DYNIOWO - JABŁKOWE Z KRUSZONKĄ

MUFFINY DYNIOWO - JABŁKOWE Z KRUSZONKĄ

Zdjęcie - MUFFINY DYNIOWO - JABŁKOWE Z KRUSZONKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - MUFFINY DYNIOWO - JABŁKOWE Z KRUSZONKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Z okazji Festiwalu Dyni , który w tym roku przygotowała Bea , upiekłam takie oto muffiny - pomarańczowe od dyni , piernikowe od przypraw , wilgotne od jabłek i lekko chrupiące (ale tylko u góry) od kruszonki.
Przepis zaczerpnęłam z tej strony , chociaż swoją porcję zmniejszyłam o połowę , ponieważ miałam tylko 12 foremek ;-)


Zdjęcie - MUFFINY DYNIOWO - JABŁKOWE Z KRUSZONKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 24 muffiny:
- 2½ szkl. mąki
- 2 szkl. cukru
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli

- 1¼ szkl. puree z dyni
- 2 duże jajka
- 1/4 szkl. oleju
- 2 szkl. obranych i drobno pokrojonych jabłek (2 średnie jabłka)

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki , a w drugiej mokre (oprócz jabłek). Połączyć zawartości obydwu misek , krótko wymieszać , wsypać jabłka i jeszcze raz wymieszać. Nakładać do muffinkowych foremek (do 3/4 wysokości) i posypywać kruszonką. Piec 30-35 minut w temp. 180 st.C.

Kruszonka:
- 1/4 szkl. cukru
- 2-3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- ok. 1/4 łyżeczki cynamonu

Wszystko razem połączyć i rozetrzeć palcami (lub za pomocą dwóch noży).

Zdjęcie - MUFFINY DYNIOWO - JABŁKOWE Z KRUSZONKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów