Muffiny dwa kolory – marmurkowe

Muffiny dwa kolory –  marmurkowe
Zdjęcie - Muffiny dwa kolory –  marmurkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJeżeli chcesz szybko przygotować ciekawy smakołyk dla niezapowiedzianych gości, lub po prostu masz ochotę na coś wyjątkowego do kawy – przygotuj dwukolorowe muffiny marmurkowe. Wystarczy wymieszać za pomocą rózgi kuchennej, osobno mokre i suche składniki, a na koniec je połączyć. Marmurkowy wzór otrzymamy nakładając kolejno jasną i ciemną masę. Babeczki smakują trochę jak kokos, trochę jak czekolada….mniam ?

Zdjęcie - Muffiny dwa kolory –  marmurkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 14 muffinek
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki kokosowej
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka + 1 łyżka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki aromatu kokosowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Produkty sypkie ( oprócz kakao ) daję do jednej miseczki i mieszam. Produkty mokre daję do drugiej miseczki i mieszam rózgą kuchenną. Łączę zawartość miseczek i wszystko krótko, ale dokładnie mieszam. Gotową masę dzielę na dwie równe części. Do jednej części dodaję kakao i jedną łyżkę mleka, wszystko mieszam. Foremkę do muffinek, wykładam papilotkami. Do każdej papilotki, na przemian nakładam jasną i ciemną masę, do 3/4 wysokości. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Muffiny piekę około 25 minut, do suchego patyczka. Gotowe babeczki wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestudzenia. Udanych wypieków ?

Zdjęcie - Muffiny dwa kolory –  marmurkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffiny dwa kolory –  marmurkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów