Muffiny cynamonowo-orzechowe

Muffiny  cynamonowo-orzechowe

Zdjęcie - Muffiny  cynomonowo-orzeczechowo  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Muffiny  cynomonowo-orzeczechowo  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

140 g miękkiego masła

180 g cukru trzcinowego

3 jajka

300 gram mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

mielone orzechy włoskie z cynamonem i grubym cukrem trzcinowym - ja zmieszałam "na oko"

ewentualnie łyżka mleka, gdyby masa była zbyt sucha

Masło utarłam z cukrem - stopniowo dodałam jajka a na koniec dosypałam mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia.

Masę nałożyłam do foremek na muffiny - tak by powstało zagłębienie, w które nasypałam orzechów z cynamonem i cukrem. Drewnianym patyczkiem wymieszałam masę z orzechami i cynamonem i na wierzchu posypałam też trochę orzechowo-cukrowo-cynamonowej mieszanki.

Można posypać też tylko cukrem.

Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30 minut.

Kategorie przepisów