Muffiny bananowe

Muffiny bananowe

Proste w wykonaniu mufinki i dawno nie było ich u mnie w domu więc czas to nadrobić a i trzeba przetestować nowa formę do muffin. Wyszły pyszne takie jak oczekiwałam czasem je piekę sobie na stres ha ha

Zdjęcie - MUFFINY BANANOWE   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Na 12 muffinek:

2 BANANY

280 g MĄKI PSZENNEJ

2 JAJKA

1 ŁYŻKA EKSTRAKTU CYTRYNOWEGO (15ml)

50 g MASŁA

50 g MARGARYNY

1 ŁYŻECZKA SODY

100 g BRĄZOWEGO CUKRU

100 g BIAŁEJ CZEKOLADY

 

Rozpuść masło z margaryna i odstaw, do miski wbij całe jajka dodaj sól, ekstrakt i lekko ubij. Następnie dodaj ekstrakt cytrynowy rozgniecione banany oraz cukier roztopione masło z margaryną - wymieszaj. Powoli wsypuj przesiana mąkę z sodą i mieszaj do połączenia się składników. Blaszkę posmaruj tłuszczem masłem lub spryskaj olejem i wlej masę do pojemniczków. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 25 minut, zrób próbę wkładając patyczek w muffina i wyciągając po 5 sekundach gdy będzie suchy to znaczy gotowe - wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Po pięciu minutach wyjmij babeczki na kratkę i przestudź. W międzyczasie roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej i posmaruj muffiny. Zostaw do wystudzenia lup podawaj lekko ciepłe.

Smacznego

Zdjęcie - MUFFINY BANANOWE   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów