Muffiny angielskie

Muffiny angielskie
Zdjęcie - Muffiny angielskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 32 + czas oczekiwania
  • Czas przygotowania: 15minuty
  • Czas gotowania: 20minuty

Kuchnia angielska nie słynie jakoś specjalnie z fantastycznych dań ale te muffiny czyli tak naprawdę pszenne bułki  z patelni są rewelacyjne. Niesamowite dla mnie jest to, że piekąc pieczywo w piekarniku potrzebujemy 15-2- min. A tutaj pyk  na patelnię, chwilę z jednej strony chwilę  z drugiej i gotowe. Bułki są wyrośnięte, mega puchate i tak... naprawdę są dopieczone w środku. Jeszcze jednym plusem jest to, że nie trzeba nagrzewać kuchni, więc mona je robić nawet w upał.

Składniki Instrukcje

Z drożdży , wody i dwóch łyżek mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę z solą, dodać cukier. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn, zmieszać z mąka, wlać ciepłe mleko i zarobić ciasto. Na koniec dodać gorące, rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i ładnie odchodzić od ręki.

Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 min.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, następnie rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Wycinać bułki szklanką lub foremką do pączków. Pozostawić na 15 min. do ponownego wyrośnięcia.

Patelnię  o grubym dnie rozgrzać do bardzo wysokiej temperatury. Nie dodajemy oleju ani żadnego innego tłuszczu. Układać wyrośnięte bułki na suchej patelni, piec kilka minut na złoty kolor z jednej strony następnie przewrócić na drugą i piec kolejne kilka minut.

Smacznego:)

Zdjęcie - Muffiny angielskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów