Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej

Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej

Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej to niezaprzeczalnie moje ulubione połączenie ! Od jakiegoś czasu chodziło za mną takie lekkie danie. Uwielbiam rybę w każdej postaci i bardzo często pojawia się u mnie na stole. Do takiego obiadu zazwyczaj robię jeszcze surówkę z kiszonej kapusty i jabłka. Od dziecka uwielbiałam taki zestaw ?
Ostatnio bardzo często przygotowuje wszelkiego rodzaju kasze, a kasza bulgur jest jedną z moich ulubionych ! Dodałam do niej mleczka kokosowego, dzięki czemu stała się kremowa i kokosowa. Jeszcze jeszcze takiej nie próbowaliście to musicie to nadrobić ?

Podsumowując, bardzo polecam to pyszne i lekkie połączenie nie tylko osobom dbającym o dietę ?

Zdjęcie - Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej z kokosową kaszą

Składniki:
Filety z ryby (u mnie morszczuk) ale można użyć ulubionej białej ryby
1 duża marchewka
Świeży koperek ⠀

Marynata:
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
1/2 łyżki miodu
1 łyżeczka mieszanki ulubionych ziół
Sól/pieprz ⠀

W misce mieszamy 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek z musztardą miodem, ziołami, odrobiną soli i pieprzu do smaku. W gotowej marynacie maczamy rozmrożone filety, następnie wkładamy do lodówki na 30-40 min. (można też pominąć ten krok i od razu smażyć). W tym czasie gotujemy kaszę bulgur w osolonej wodzie ok. 8 min. Po tym czasie odlewamy wodę. Rozcinamy woreczki i przekładamy kaszę z powrotem do garnka. Zalewamy mlekiem kokosowym, doprawiamy odrobiną soli i gotujemy jeszcze kilka minut. Zamarynowaną rybę smażymy na patelni razem z całą marynatą. Podlewamy bulionem warzywnym lub wodą i dodajemy startą marchewkę. Dusimy pod przykryciem. Rybę podajemy z kaszą i świeżym koperkiem 🌱

Ja do dania zrobiłam jeszcze surówkę z kiszonej kapusty i jabłka, która idealnie do niego pasuje !

Zdjęcie - Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej z kokosową kaszą Pyszny i dietetyczny obiad. Morszczuk w marynacie z kokosowa kaszą. Kategorie: Obiad Kuchnia: Dietetyczna, Fit, Wegetariańska, Zdrowa Tagi: kasza, morszczuk, Obiad, ryba Czas przygotowania: 40 minutes Cook Time: 15 minutes Całkowity czas: 55 minutes Ilość porcji: 4 osoby Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki
  • Filety z ryby u mnie morszczuk ale można użyć ulubionej białej ryby
  • 1 duża marchewka
  • Świeży koperek ⠀
Marynata:
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka mieszanki ulubionych ziół
  • Sól/pieprz ⠀
Sposób wykonania
  • W misce mieszamy 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek z musztardą miodem, ziołami, odrobiną soli i pieprzu do smaku. W gotowej marynacie maczamy rozmrożone filety, następnie wkładamy do lodówki na 30-40 min. (można też pominąć ten krok i od razu smażyć). W tym czasie gotujemy kaszę bulgur w osolonej wodzie ok. 8 min. Po tym czasie odlewamy wodę. Rozcinamy woreczki i przekładamy kaszę z powrotem do garnka. Zalewamy mlekiem kokosowym, doprawiamy odrobiną soli i gotujemy jeszcze kilka minut. Zamarynowaną rybę smażymy na patelni razem z całą marynatą. Podlewamy bulionem warzywnym lub wodą i dodajemy startą marchewkę. Dusimy pod przykryciem. Rybę podajemy z kaszą i świeżym koperkiem

Kategorie przepisów