Mohito truskawkowe

Mohito truskawkowe
Zdjęcie - Mohito truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli któryś drink może zastąpić deser obiadowy w te gorące dni to z pewnością będzie to truskawkowe mohito, czy też pisane oryginalnie mojito. Definicja deseru jest bowiem, nomen omen, bardzo płynna. Od klasycznej wersji, również wartej grzechu, różni go dodatek truskawek i jestem skłonny się założyć, że największy znany fan tego napoju czyli Ernest Hemingway, byłby zachwycony mogąc spróbować go z naszym narodowym dobrem. Mohito to napój alkoholowy który można spożywać w godzinach porannych kiedy upał zaczyna już dawać się we znaki, przygotowując go z mniejszą dawką alkoholu i stopniowo zwiększać moc w miarę zbliżania się godzin wieczornych. Kluczowe akcesoria do wykonania tego napoju to ugniatacz znany także pod angielską nazwą muddler - można od biedy zastąpić go drewnianą łyżką, wysoka szklanka oraz woreczki do lodu do drinków. Wymaga użycia trochę siły przy ugniataniu ale satysfakcja jest gwarantowana. Jeśli chodzi o dobór rumu to Bacardi jest w porządku... ale tak naprawdę najlepszy jest Havana Club. Wpis zainspirowany został kolejną akcją wspólnego gotowania w temacie deser truskawkowy i jeśli interesuje Was co można jeszcze dobrego zrobić z tego pysznego owocu to koniecznie sprawdźcie linki pod wpisem.


  • 50ml białego rumu
  • 1/2 limonki
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 4 listki mięty
  • 2 truskawki
  • woda gazowana
  • lód

Limonkę kroimy w ćwiartki i wrzucamy do wysokiej szklanki w towarzystwie listków mięty oraz cukru. Przy pomocy ubijacza ugniatamy dokładnie całość aż cały sok wypłynie z limonek i połączy się z cukrem.


Dodajemy pokrojone truskawki i ugniatamy jeszcze chwilę.


Szklankę napełniamy lodem do 2/3 objętości, wlewamy rum a następnie uzupełniamy wodą gazowaną. Mieszamy i pijemy mocno schłodzone.



W trakcie spożywania mohito należy zajrzeć do:

Panna Malwinna - Filozofia Smaku
Chantel - Przy kubku kawy
Pela - Smaki przysmaki
Siaśka - Siaśkowe gotowanie
Mirabelka - Mirabelkowy blog
Gin - Raz a dobrze
Bartlodzik - Facet na talerzu
Siankoo - Everyday flavours
Mopsik - Mops w kuchni
Wiera - Teraz jedz mnie


Kategorie przepisów