Mleczne ciasteczka

Mleczne ciasteczka
W tym roku przed świętami jestem mniej aktywna niż w ubiegłym. Perspektywa wciąż nie napisanej pracy inżynierskiej nie daje mi spokoju. Na stole znów pojawi się keks bananowy, makowiec na biszkopcie i ciastka z dżemem. Nie miałam głowy do eksperymentowaniem i wyszukiwaniem nowych przepisów.
No, może poza jednym, bo był tak łatwy i zapowiadał się tak smacznie... :)
Mleczne ciasteczka od dorotus76 okazały się przepyszne. Część z nich podarowałam mojemu chłopakowi. Większość zjadł jego brat, który akurat wpadł z wizytą.
Po zagnieceniu ciasta, podzieliłam je na 2 części. Do jednej dodałam białą czekoladę, do drugiej gorzką. Nie umiem stwierdzić, która wersja smakowała mi bardziej, ale te z dodatkiem białej czekolady były oczywiście słodsze.
Z tej ilości składników wyszło mi dokładnie 45 sztuk ciasteczek.

Zdjęcie - Mleczne ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

MLECZNE CIASTECZKA
2 szklanki mąki,
150 g miękkiego masła,
½ szklanki cukru pudru,
½ szklanki mleka w proszku,
2 jajka,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
125 g czekolady (białej, mlecznej lub gorzkiej)

Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w kubeczku i cały czas miksując, wlewać je stopniowo do masy (dzięki temu nie powinny się zwarzyć). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko w proszku. Zmiksować, a jeśli będzie zbyt gęste, zagnieść. Na końcu wrzucić posiekane kawałki czekolady i wymieszać.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej robić to wilgotnymi dłońmi). Układać je w kilkucentymetrowych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 12 minut. Upieczone ciasteczka studzić na kratce.

Kategorie przepisów