Mini tarty z prawdziwkami i cheddarem

Mini tarty z prawdziwkami i cheddarem

Niewytłumaczalne zbiegi okoliczności powodują, że udaje mi się ostatnio znajdować całkiem pokaźne ilości prawdziwków. I to takich z gatunku tych „och, jaki on piękny!”.

Zdjęcie - Mini tarty z prawdziwkami i cheddarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szaleję więc grzybowo (dziś znów będzie risotto), ale wcześniej małe tarty z idealnie kruchego, maślanego ciasta, z odrobiną intensywnego w smaku cheddara. Jesienny posiłek idealny!

Zdjęcie - Mini tarty z prawdziwkami i cheddarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 4 porcje/małe tarty.

Zdjęcie - Mini tarty z prawdziwkami i cheddarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini tarty z prawdziwkami i cheddarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mini tarty z prawdziwkami i cheddarem

Agata, 24 września 2014

Zdjęcie - Mini tarty z prawdziwkami i cheddarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Mąkę połącz z zimnym masłem i solą, najłatwiej w malakserze, używając funkcji "pulsacyjnej", dodaj zimną wodą. Uformuj z ciasta dysk, owiń folią, włóż na 30 minut do lodówki.

Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj grzyby pokrojone w kostkę, przesmaż na złoto, przypraw i ostudź.

Ciasto rozwałkuj, wyklej nim foremki do pieczenia. Piecz 10 minut w temp. 200 oC z obciążeniem (przykryj surowe ciasto kawałkiem papieru do pieczenia i ibciąz np. fasolą), i kolejne 2 - bez.

Na wstępnie upieczone ciasto wyłóż grzyby i cheddar, zalej mieszanką jajek i śmietanki. Posyp natką pietruszki. Piecz ok. 15 minut, do przyrumienienia wierzchu.

Kategorie przepisów