Mini bezy pavlovej z marakują

Mini bezy pavlovej z marakują

Nie samym szampanem i przekąskami w Sylwestra człowiek żyje, warto też zadbać o jakiś deser!

Zdjęcie - Mini bezy pavlovej z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sama bardzo lubię takie mini wersje deserów, nie ma problemów z porcjowaniem, a do tego takie mniejsze bezy piecze się zdecydowanie krócej niż klasyczny „tort bezowy” i wyglądają naprawdę uroczo :)

Zdjęcie - Mini bezy pavlovej z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje bezy podałam z kremem (mascaropne + jogurt zastąpiły u mnie klasyczną bit śmietanę), a do tego kwaskowata marakuja (choć oczywiście użyć możecie i innych owoców!).

Bezę wycisnęłam na blaszkę rękawem cukierniczym (wystarczy woreczek foliowy z obciętym rogiem), a następnie łyżeczką w każdej porcji zrobiłam małe wgłębienie, do którego później nałożymy krem.

Zdjęcie - Mini bezy pavlovej z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mini bezy pavlovej z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini bezy pavlovej z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji przygotujecie ok. 20 małych bez.

Zdjęcie - Mini bezy pavlovej z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • białka - 2 szt (z jajek "L"), ok. 90 ml
  • cukier - 125 g
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • ocet winny/jabłkwy - 1 łyżeczka
  • sól - szczypta
  • krem
  • mascarpone - 1/2 sklanki
  • jogurt grecki - 1/2 szklanki
  • cukier puder - ok. 1 łyżka (lub do smaku)
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • marakuja - ok. 3 szt, do podania na wierzchu
Przygotowanie:

Białka ze szczyptą cukru ubij na pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas dokładnie miksuj, aż cały cukier się rozpuści, a piana będzie być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet, ubijaj jeszcze przez dwie minuty.

Gotową pianę nakładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia- bezę wielkości dużego orzecha włoskiego wycisnęłam na blaszkę rękawem cukierniczym (wystarczy woreczek foliowy z obciętym rogiem), a następnie łyżeczką w każdej porcji zrobiłam małe wgłębienie, do którego później nałożymy krem.

Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 oC na 20 minut, a następnie zmniejsz temp. do 100 oC i susz bezy kolejnych ok. 70 minut.

Krem: mascarpone połącz z jogurtem, cukrem i esencją waniliową.  Porcję kremu nałóż na każda bezę, wierzch polej marakują. Możesz ozdobić dodatkowo wybranymi owocami. Podawaj od razu (aby bez nie zmiękła od kremu).

Kategorie przepisów