Mince pies - świąteczne babeczki

Mince pies - świąteczne babeczki

Babeczki to angielskie przysmaki,szczegolnie uroczo smakuja w okresie Swiat Bozego Narodzenia,poniewaz pachna cynamonem i gozdzikami,w polaczeniu z masa suszonych owocow i rumu.

Jesli chcemy podkreslic swiateczny nastroj,przykrywamy babeczke gwiazdka z ciasta.

 

Zdjęcie - Mince pies -swiateczne babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mince pies -swiateczne babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mince pies -swiateczne babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mince pies -swiateczne babeczki

Ciasto kruche

. 300 gr szklanki maki pszennej

. 200 gr margaryny

. 100 gr cukru pudru

. 1 jajko + 1 zoltko

. 1 lyzeczka proszku do pieczenia

. skorka otarta z cytryny

 

Farsz

. 2 szklanki suszonych owocow ( rodzynki ,morele,figi,sliwki )

. 2 lyzki rumu lub innego alkoholu

. 1 lyzka miodu

- kilka gozdzikow i cynamon

 

Wykonanie

Ciasto

- wszystkie skladniki na ciasto szybko zagniatamy,owijamy folia i odstawiamy do lodowki na 1/2 h

- suszone owoce rozdrabniamy za pomoca noza ,przekladamy do rondelka i dodajemy rum

- dodajemy takze miod,cynamon i zmiksowane gozdziki dobrze mieszamy i podgrzewamy

- gotujemy calosc na bardzo wolnym ogniu,ciagle mieszamy ok. 20 min - odstawiamy do calkowitego wystygniecia

- forme do muffinek smarujemy maslem zaglebienia i pudrujemy maka

- ciasto walkujemy ,potem z niego wykrawamy krazki

- umieszczamy je we wnetrzach formy

- za pomoca lyzeczki przekladamy mase owocowa

- z pozoslalego ciasta wykrawamy gwiazdki i umieszczamy je posrodku

- pieczemy w temp. 180stC przez 15,20 min

- wystudzone posypujemy cukrem pudrem

Smacznego!

 

Kategorie przepisów