Melonowa notka!

Melonowa notka!

Zdjęcie - Melonowa notka! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Nadal jestem obrażona na truskawki, które mnie uczuliły, dlatego postanowiłam poświęcić więcej uwagi innym owocom. Padło na melon, wyjątkowo soczysty owoc, składający się w 90% procentach z wody, który świetnie sprawdza się w upały. Znanym i najbardziej popularnym połączeniem jest melon z szynką parmeńską. Ja jednak postanowiłam wykorzystać melon w inny sposób. Zrobiłam sałatkę z makaronem sojowym, kurczakiem i dressingiem z wasabi i podałam ją w melonowych miseczkach. Na deser zrobiłam zaskakujący melon curd, który przypiekłam na tartaletkach z ulubionego kruchego ciasta. Jak widać melon stwarza wiele możliwości:)
Zdjęcie - Melonowa notka! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Sałatka z makaronu sojowego i kurczaka, z dressingiem z wasabi,
podana w miseczkach z melona
melon
mango
250 g makaronu sojowego
pierś z kurczaka
*limonka
Marynata do kurczaka:
łyżka curry
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka pieprzu cayenne
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
Dressing z wasabi:
sok z 1 limonki
łyżka octu ryżowego
łyżka wasabi
łyżka miodu
łyżeczka oliwy z oliwek

Mięso:
Składniki zalewy łączymy i marynujemy mięso minimum pół godziny. Piersi z kurczaka smażymy na złotawy kolor, a gotowe mięso kroimy na kawałki i studzimy.
Dressing:
Ścieramy skórkę z limonki, wyciskamy z niej sok i po kolei mieszamy z resztą składników dressingu, przy pomocy trzepaczki.
Owoce:
Melon kroimy na pół i specjalną łyżeczką wykrawamy kulki. Oczyszczamy owoc z miąższu, aby uzyskać melonowe miseczki.
Mango ciężko się obiera, dlatego trzeba mieć na nie specjalny sposób. Bierzemy owoc i odkrawamy jego części obok pestki. Odkrojone kawałki kładziemy skórą na desce i nacinamy owoc w kratkę, następnie odginamy skórkę i powstaje nam coś w rodzaju jeża. Nacinając przy skórce owoc uzyskamy kostki z mango.
Makaron:
Makaron sojowy należy przygotować według instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj trzeba makaron zalać wrzątkiem i po 3 minutach odcedzić. Jeśli nie chcemy, by makaronowe nitki były zbyt długie, najlepiej gotowy makaron pociąć nożyczkami.
Sałatka:
Makaron, kurczaka, owoce mieszamy z dressingiem i nakładamy do pustych, melonowych miseczek. Danie polewamy do smaku świeżo wyciśniętym sokiem z limonki.



Zdjęcie - Melonowa notka! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tartaletki z melon curd i bezikami Kruche ciasto*: 90 g masła łyżka oleju 3 łyżki wody łyżka cukru szczypta soli 150 g mąki pszennej Melon curd: 300 g miąższu z melona sok z 1/2 limonki 2 żółtka 2 łyżki skrobii ziemniaczanej 60 g masła 50 dag cukru Beziki 2 białka szczypta soli 125 g cukru pudru łyżeczka octu winnego łyżeczka skrobii ziemniaczanej
Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki umieść w metalowej misce lub w naczyniu żaroodpornym i włóż do nagrzanego piekarnika do 210 stopni. Po ok. 15 minutach, gdy masło się roztopi należy wyjąć naczynie z piekarnika i do masy dodać mąkę energicznie mieszając aż powstanie kula ciasta. Ciepłe ciasto przełóż na foremki-tarteletki, rozprowadź i ponakłuwaj widelcem. Podpiecz 7 minut w temperaturze 180 stopni. Melon curd: Miąższ melona zmiksuj, dodaj sok z limonki i podgrzej w rondelku. W misce ubij na puszystą masę żółtka, cukier oraz skrobię i dodaj do ciepłego musu z melona. Całość podgrzewaj na małym ogniu, mieszając krem dodawaj po kawałeczku masło-gotuj kilka minut. Beziki: Ubij białka na sztywną masę, następnie miksuj masę dodając po łyżce resztę składników. Masę wyciśnij szprycą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 30 minut w 150 stopniach. Tartaletki: Na podpieczone spody wyłóż melon curd i piecz tartaletki 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj schłodzone z bezikami.
*Przepis na kruche ciasto pochodzi ze strony David Lebovitz , wykorzystała go także Śliwka w notce Tarta orzechowo-karmelowa
Zdjęcie - Melonowa notka! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Beziki smakują nie tylko ludziom!:)




Tosia

Kategorie przepisów