Mazurek wielkanocny z białą czekoladą

Mazurek wielkanocny z białą czekoladą


Zdjęcie - Mazurek wielkanocny z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Wesołych i radosnych Świąt Wielkanocnych !


Zdjęcie - Mazurek wielkanocny z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
500 gram mąki orkiszowe
kostka masła
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
kilka sztuk orzeszków piniowych
biała czekolada
1/2 łyżeczki szafranu
100 ml śmietanki kremówki


Masło posiekaj z mąką, cukrem pudrem i proszkiem dopieczenia. Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Rozwałkuj spód na mazurek. Boki możesz udekorować wycinając foremką ciasteczka lub zrobić ramkę.Należy je "przykleić" na białko, a żółtko wykorzystamy do posmarowania wierzchu kwiatków lub ramki. Spód mazurka nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok 20 minut 1 80 stopniach.
Po wypieczeniu spód studzimy.
Śmietankę umieszczamy w naczyniu i dodajemy szafran. Moczymy aż puści kolor. Następnie podgrzewamy i kiedy będzie gorąca, zdejmujemy z płyty i dodajemy tabliczkę białej czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Całość przelewamy na mazurek, studzimy.

Kategorie przepisów