Masło czosnkowe

Masło czosnkowe
Po raz pierwszy skusiłam się na samodzielne zrobienie masła czosnkowego do bagietek. Było pyszne, więc w niedługim odstępie czasu znów u mnie zagościło. Bagietki były kupne, ale następnym razem pieczemy samodzielnie - szykujcie się :)

Zdjęcie - Masło czosnkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Co potrzebujemy:
  • 4 bagietki
  • 100 g masła
  • 5-6 ząbków czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła

1. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby było miękkie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeden ząbek może być drobno pocięty. Do tego siekamy natkę i dodajemy przyprawy i zioła.
W związku z tym, że każdy może lubić mniej lub bardziej doprawione, konieczne jest sprawdzanie w trakcie przygotowania ;)
(Masło czosnkowe warto odstawić na kilka godzin)

2. Bagietki nacinamy i wkładamy do nich masło czosnkowe. Układamy na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej.
Pieczemy w 150 stopniach tak długo, aż masło się rozpuści i bagietki będą ciepłe (ok 5 - 10 minut).

Smacznego ;]
Zdjęcie - Masło czosnkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów