Maślankowy chleb na zakwasie

Maślankowy chleb na zakwasie

Bardzo przyjemny chlebek maślankowy z mąki pszennej chlebowej, na zakwasie żytnim. Chleb bez dodatku drożdży, więc czas wyrastania, to około 3 – 5 godzin, w zależności od mocy zakwasu. Do ciasta, można dodać garść ulubionych nasion lub przypraw. Smacznego ?

Zdjęcie - Maślankowy chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na chleb maślankowy na zakwasie / foremka 14 x 28 cm
  • 250 g aktywnego zakwasu żytniego ( dokarmianego 8 – 12 godzin wcześniej )
  • około 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 g maślanki w temp. pokojowej
  • około 30 g letniej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • około 14 g soli
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich lub inne ulubione

1.Do misy, wsyp przesianą mąkę i sól, dodaj zakwas, maślankę, zioła i miód. Całość wyrabiaj za pomocą haka, dolewając wodę. Czas wyrabiania około 10 minut. Ciasto powinno być niezbyt twarde, elastyczne.

2. Z ciasta uformuj kulę, misę przykryj folią spożywczą. Całość odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

3. Po tym czasie, ponownie krótko wyrabiaj ciasto. Gotowe ciasto, przełóż do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki.

4. Ciasto z foremką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na kilka godzin do wyrastania ( u mnie około 5 godzin ).

5. Piekarnik nastaw na 220 stopni. Przed wsadzeniem chleba, dokładnie spryskaj wnętrze piekarnika wodą. Chlebek można naciąć ostrym nożykiem. Chlebek pieczemy, początkowo 10 minut w temp. 220 stopni, a następnie około 40 minut w temp 180 stopni.

Gotowy chlebek odstaw do przestudzenia.

Uwagi – chlebek zamiast do foremki, można przełożyć do koszyczka do wyrastania ( punkt 3 i 4 ) i odstawić do wyrastania, a następnie upiec na blaszce lub na kamieniu do pieczenia chleba.

Zdjęcie - Maślankowy chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja Moja piekarnia

Kategorie przepisów