Marchewka glazurowana z imbirem

Marchewka glazurowana z imbirem

Dziś przedstawiam coś absolutnie przepysznego. Obłędna marchewka glazurowana cukrem z imbirem, sosem sojowym i octem balsamicznym na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Ja podaję ją do dań głównych i jest szał! Polecam gorąco! Tym bardziej, że jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu ?

Zdjęcie - Marchewka glazurowana z imbirem / Sugar glazed carrot with ginger - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym bardziej, jeśli jesteś posiadaczem Tefal Cuisine Companion, zapraszam niżej po szczegóły:)

Zdjęcie - Marchewka glazurowana z imbirem / Sugar glazed carrot with ginger - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marchewka glazurowana z imbirem / Sugar glazed carrot with ginger - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Marchewka glazurowana z imbirem

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g marchewki, obranej i pokrojonej w grube plasterki
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki imbiru, bardzo drobno posiekanego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Marchewkę ugotuj klasycznie lub na parze aż będzie prawie miękka.
  2. W rondelku wymieszaj masło, imbir, czosnek i marchewkę i gotuj na średnim ogniu, aż masło się rozpuści. Dodaj brązowy cukier, ocet, sos sojowy i pieprz.
  3. Gotuj, aż marchewka pokryje się gęstą glazurą i dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj marchewkę ciepłą jako dodatek do dań głównych.

Przygotowanie TCC:

  1. Napełnij misę do oznaczonego poziomu wodą, umieść w niej koszyczek do gotowania na parze i włóż marchewkę. Uruchom program Steam na 20 minut.
  2. Następnie wyjmij koszyk z marchewką, wylej wodę z misy i umieść w niej mieszadło. Przełóż do misy marchewkę i dodaj resztę składników. Uruchom program P1 na 1-2 minuty.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj marchewki ciepłe, jako dodatek do dania głównego.

Smacznego!

Zdjęcie - Marchewka glazurowana z imbirem / Sugar glazed carrot with ginger - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Sugar glazed carrot with ginger

(4 servings)

Ingredients:

  • 500 g carrots, peeled and cut into thick slices
  • 50 g butter
  • 1/3 cup brown sugar
  • 2 tbsp minced ginger
  • 2 cloves of garlic, minced
  • 1 tbsp balsamic vinegar
  • 2 tbsp soy sauce
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Steam or boil the carrots until al dente.
  2. In a saucepan, combine butter, ginger, garlic and carrots and cook over medium heat until the butter is melted. Add brown sugar, vinegar, soy sauce, and pepper.
  3. Cook until carrots are galzed and season with salt and pepper to taste. Serve warm as a side dish.

Preparation TCC:

  1. In a bowl of TCC filled with 700 ml water and fitted with steaming basket add carrots and turn on Steam mode for 20 minutes.
  2. Next remove basket with carrots, pour out water and place stirrer in the bowl. Add carrots with the rest of ingredients and launch  P1 slow cook program for 1-2 minutes.
  3. Season with salt and pepper to taste and serve warm.

Enjoy!

Zdjęcie - Marchewka glazurowana z imbirem / Sugar glazed carrot with ginger - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów