Makaron z pieczarkami, kurczakiem i estragonem

Makaron z pieczarkami, kurczakiem i  estragonem

Chociaż wygląd  pozostawia wiele do życzenia - wolę kolorowe jedzenie, przedstawiam jedno z najpyszniejszych makaronowych dań jakie jadłam. Połączenie smaków w tej potrawie jest genialne, zwłaszcza dla mnie bo uwielbiam makaron z kurczakiem a cytryna i estragon smakuje tutaj przepysznie.

Zdjęcie - Makaron z pieczarkami, kurczakiem i  estragonem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • pół paczki dowolnego makaronu
  • oliwa z oliwek
  • filet z kurczaka
  • 20 g masła
  • 40 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • 185 ml śmietanki
  •  1 łyżeczka skórki cytrynowej, drobno startej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki estragonu
  • 2 łyżki pietruszki
  • kawałek żółtego sera


Ugotować makaron al dente.
Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Smażyć paski kurczaka na rumiano. Zdjąć z patelni.  Masło rozgrzać z pozostałą oliwą. Wrzucić pieczarki i smażyć 3 minuty, ciągle mieszając. Dodać czosnek i smażyć jeszcze kilka minut.
Wlać wino i zmniejszyć ogień. Dusić 5 minut do odparowania. Dołożyć śmietanę oraz kurczaka i pozostawić na ogniu na kolejne 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać skórkę i sok z cytryny, natkę pietruszki i parmezan. Doprawić solą i dobrze wymieszać wszystkie składniki. Podawać z dodatkowym serem.

Smacznego:)

 

Kategorie przepisów