Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi
Zdjęcie - Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 g ulubionego makaronu
  • 200 g oczyszczonych krewetek koktajlowych
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oleju Kujawski z oregano, pomidorami i cebulą
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • sok z cytryny do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • listki bazylii do dekoracji
Przygotowanie

Cebulę siekamy w piórka, krewetki osuszamy papierowym ręcznikiem, pomidorki kroimy na pół.


Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy.


Kiedy makaron się gotuje, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy krewetki, smażymy dalej na średnim ogniu przez około 5 minut, aż ładnie się zrumienią i przestaną być surowe. Dolewamy pozostały olej, wrzucamy pomidorki, przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Smażymy przez 2 minuty.


Na patelnię dokładamy odcedzony makaron, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Makaron delikatnie kropimy sokiem z cytryny, mieszamy.


Nakładamy na talerze i dekorujemy listkami bazylii.


Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl


Kategorie przepisów