Makaron z brokułami i pesto brokułowym

Makaron z brokułami i pesto brokułowym
Zdjęcie - Makaron z brokułami i pesto brokułowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z brokułami i pesto brokułowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z brokułami i pesto brokułowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z brokułami i pesto brokułowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z brokułami i pesto brokułowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g brokułów
  • 400 g makaronu (np. penne)
  • 70 ml oleju Kujawski z lnianki tłoczonego na zimno
  • 50 g blanszowanych migdałów
  • 40 g sera bursztyn
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Brokuły blanszujemy w osolonym wrzątku, a następnie przelewamy zimną wodą.

Połowę różyczek brokuła odkładamy na bok.

Pozostałe części brokuła miksujemy na pesto z serem, migdałami, czosnkiem i natką. Stopniowo dolewamy olej z lnianki, nie przerywając miksowania. Doprawiamy do smaku. Pesto powinno być dosyć gęste.

Gotujemy makaron al dente.

Ugotowany i jeszcze gorący makaron mieszamy z pesto brokułowym. Dodajemy odłożone różyczki i podajemy.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl  

Kategorie przepisów