Makaron udon z chilli i szpinakiem

Makaron udon z chilli i szpinakiem

Przedstawiam dziś przepis na bardzo fajny dodatek do dań typowo azjatyckich. Szybki makaron udon z chilli, szpinakiem i kolendrą w dressingu sojowym pasuje tak samo dobrze do azjatyckich dań mięsnych jak i rybnych. Przepis ten znalazłam w książce “Wagamama ways with noodles” autorstwa Hugo Arnolda, z której na pewno jeszcze nie raz skorzystam, gdyż znalazłam tam mnóstwo obłędnych przepisów na dania kuchni azjatyckiej. Makaron jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, polecam gorąco!

Zdjęcie - Makaron udon z chilli i szpinakiem / Udon noodle salad with chilli and spinach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Makaron udon z chilli i szpinakiem / Udon noodle salad with chilli and spinach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron udon z chilli i szpinakiem / Udon noodle salad with chilli and spinach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Makaron udon z chilli i szpinakiem / Udon noodle salad with chilli and spinach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Makaron udon z chilli i szpinakiem

(2 porcje)

Składniki na makaron:

  • 150 g makaronu udon
  • 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
  • 2 dymki, drobno posiekane
  • duża garść liści szpinaku baby
  • duża garść kolendry, liście i łodygi drobno posiekane
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki sezamu, uprażonego na suchej patelni
  • 1 limonka

Składniki na dressing:

  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • sok z 1 limonki

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, przelej szybko zimną wodą, tak by pozostał jeszcze ciepły i przełóż do dużej miski.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki dressingu, wlej do makaronu i dokładnie wymieszaj. Dodaj chili, dymkę, szpinak i kolendrę i dobrze wymieszaj.
  3. Rozłóż makaron na 2 talerze, posyp sezamem i podawaj z połówką limonki.

Smacznego!

Zdjęcie - Makaron udon z chilli i szpinakiem / Udon noodle salad with chilli and spinach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Udon noodle salad with chilli and spinach

(2 servings)

Ingredients for the noodles:

  • 150 g udon noodles
  • 1 red chilli, finely chopped
  • 2 spring onions, finely chopped
  • large handful baby spinach leaves
  • large handful coriander, leaves picked and stems finely chopped
  • 1 tablespoon vegetable oil
  • 2 teaspoons sesame seeds, briefly toasted in a hot, dry frying pan
  • 1 lime

Ingredients for the dressing:

  • 2 teaspoons toasted sesame oil
  • 2 teaspoons dark soy sauce
  • juice of 1 lime

Preparation:

  1. Cook the noodles according to the instructions on the packet, drain and refresh briefly under cold water, they still want to be warm.
  2. Combine the dressing ingredients in a large bowl and toss the noodles through. Add the chilli, spring onions, spinach and coriander and toss well.
  3. Divide between 2 plates, top with the sesame seeds and serve with half a lime.

Enjoy!

Zdjęcie - Makaron udon z chilli i szpinakiem / Udon noodle salad with chilli and spinach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów