Makaron soba z masłem orzechowym i warzywami

Makaron soba z masłem orzechowym i warzywami

Ostatnio latorośl stwierdziła, że dawno już nie było żadnego "chińskiego" makaronu z woka, więc kupiłam japoński ;) Kolorystycznie pasowało mi do niego dodanie masła orzechowego, używanego przeze mnie już ze zwykłym makaronem pszennym. Do tego kolorowe warzywa i powstaje kolorowe, orientalne kombo!

Zdjęcie - makaron soba z masłem orzechowym i warzywami - Eksperyment Sobotni:... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

makaron soba z masłem orzechowym - składniki:
  • 300 g makaronu soba,
  • 200 g brokułów,
  • 200 g pieczarek (najlepiej brązowych),
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 pęczek zielonej cebulki,
  • 1 łyżka oleju sezamowego
sos z masła orzechowego - składniki:
  • 4 łyżki masła orzechowego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 0,5 łyżki oleju sezamowego,
  • 0,5 łyżeczki suszonego chili
makaron soba z masłem orzechowym - przepis

Makaron ugotuj o minutę krócej niż przewiduje przepis na opakowaniu. Odlej szklankę wody z jego gotowania, a sam makaron przelej zimną wodą i osącz. Wymieszaj składniki sosu, jeśli jest bardzo gęsty, dodawaj po trochę wodę z gotowania makaronu, aż będzie płynny. Na rozgrzanym oleju usmaż pokrojone w grube plastry pieczarki, paprykę w paski i podzielony na różyczki brokuł. Połowę warzyw wyjmij z woka. Na ich miejsce wrzuć makaron, wlej sos, wymieszaj i razem podgrzewaj. Dodaj resztę warzyw, posyp posiekaną zieloną cebulką i podawaj.

Kategorie przepisów