Makaron alla Norma

Makaron alla Norma
Zdjęcie - Makaron alla Norma - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 15
  • Czas przygotowania: 15minuty
  • Czas gotowania: 10minuty

Przepyszny makaron rodem z Sycylii. Cudownie aksamitny bakłażan, pomidory, najlepiej wygrzane w słońcu ale zimą mogą  być z puszki i dużo czosnku i ziół. Dodatkowym atutem jest oczywiście, jak zwykle w przypadku makaronu, krótki czas przygotowania, trzeba tylko pamiętać, żeby wcześniej nasolić bakłażana. To wszystko przemawia za tym aby dziś na obiad zrobić pastę alla Norma:)

No dobrze, może jutro, bo dzisiaj pewnie rosół w większości domów:)

Składniki Instrukcje

Bakłażana pokroić w kostkę, posolić i odstawić na  przynajmniej 30 min.  Po tym czasie odsączyć bakłażana i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Przesmażyć chwilę, dodać czosnek, przemieszać. Dodać pomidory, sól i pieprz,  można wlać trochę wody i dusić kilkanaście minut, do miękkości bakłażana. Gdy sos zgęstnieje a bakłażan jest już miękki dodać ugotowany al dente makaron. Wymieszać. Podawać makaron gorący,  posypany obficie tartym parmezanem, pokrojoną bazylią oraz świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Makaron alla Norma - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów