Łosoś teriyaki

Łosoś  teriyaki

Łosoś przyrządzony w ten sposób jest soczysty, idealnie doprawiony, słodkawy. Przepyszny. Doskonale pasuje do niego makaron ryżowy doprawiony również sosem teriyaki, skropiony odrobiną oliwy i wymieszany z malutkimi pomidorkami i zieloną fasolką. Taki makaron jest jeszcze lepszy lekko podpieczony, ale to już raczej bez dodatku pomidorków - lepiej dodać je po zdjęciu patelni z ognia i dobrze wymieszać całość. Wtedy pomidorki nie stracą jędrności i nie musimy się obawiać, że przy jedzeniu zostanie nam mnóstwo pomidorowych skórek między zębami:) No chyba, że je wcześniej zblanszujemy i obierzemy.

źródło przepisu: magazyn "Kuchnia" (przepis Tomka Woźniaka, lekko przeze mnie zmodyfikowany)

Zdjęcie - Łosoś  teriyaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Łosoś teriyaki

Składniki:

  • 500g oczyszczonego z łusek łososia ze skóra
  • 10 łyżek sosu teriyaki
  • odrobina soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300g makaronu ryżowego
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwa

Łososia dzielimy na 4 porcje, nacieramy 6 łyżkami sosu teriyaki połączonego z cukrem, oprószamy leciutko solą i pieprzem.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolkę gotujemy, tak aby pozostała jędrna, możemy też wrzucić do wody na chwilę pomidorki.

Na mocno rozgrzanej patelni smażymy łososia po 2 minuty z każdej strony. Makaron mieszamy z odcedzonymi warzywami, resztą sosu teriyaki i skrapiamy oliwą. Podajemy z łososiem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów