Lody truskawkowe

Lody truskawkowe
Bardzo proste lody z foremki, z sorbetem truskawkowym i mlekiem zagęszczanym. Lody można odchudzić i mleko w tym przepisie, można zastąpić jogurtem greckim. Z pewnością warto zatrzymać, truskawkowe smaki na dłużej. Zamrożone, na pewno nie stracą, ze swoich właściwości zbyt wiele ?

Zdjęcie - Lody truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 5 małych foremek
  • 12 dużych mocno dojrzałych truskawek
  • 1/2 szkl. słodzonego mleka skondensowanego z puszki
Truskawki daję do pojemnika blendera i miksuję na gładki mus. Łyżeczką napełniam foremki do 1/4 wysokości. Do pojemnika blendera, dodaję mleko zagęszczane i wszystko dokładnie mieszam. Łyżeczką napełniam foremki, musem mleczno – truskawkowym. Końcem łyżki delikatnie mieszam mus, w ten sposób warstwy się połączą i lody nie będą się łamać. Do foremek wsadzam patyczki i ustawiam je na stojaku na lody ( z reguły jest sprzedawany razem z foremkami ). Całość daję do zamrażarki, najlepiej na całą noc. Żeby ułatwić sobie wyciąganie zmrożonych lodów, można chwilę ogrzać je w dłoniach lub polać ciepłą wodą. Smacznego ?

Zdjęcie - Lody truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lody truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów