Babka cytrynowa jak marzenie

Babka cytrynowa jak marzenie
Przepis - Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Babka cytrynowa jak marzenie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam wielką słabość do wszystkich deserów pachnących cytryną. Kocham tartę cytrynową, lemon curd (krem cytrynowy), a babkę z cytryną mogłabym jeść codziennie! Dziś więc przepis na ciasto cytrynowe wręcz idealne- łatwe do przygotowania, wilgotne i pyszne.

Zdjęcie - Babka cytrynowa jak marzenie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krem cytrynowy

Wierzch ciasta ozdobiłam prostym kremem cytrynowym, który sprawia, że z pozoru zwykła babka staje się całkiem eleganckim deserem. Ten krem to połączony serek mascarpone z cytrynowym kremem “lemon curd”. Lemon curd przygotowuje się na bazie jajek i soku z cytryny z cukrem. Jest słodko-kwaśny i wręcz uzależniająco pyszny! Możecie kupić taki krem gotowy, w słoiku, albo przygotować go w domu od podstaw- TUTAJ link /klik/ do przepisu. To naprawdę łatwe, przekonajcie się sami. Moim zdaniem niewiele rzeczy jest tak pysznych, jak lemon curd!:)))

Przepis - Wydrukuj przepis

Babkę cytrynową upiec możecie w klasycznej foremce- korytku lub okrągłej z “kominkiem”, jak ja. Jej smak wzmocniony jest dodaną do środka skórką z otartych cytryn (polecam użyć te ekologiczne, a przed ocieraniem skorki i tak dokładnie je umyć) i skiem wyciśniętym z około 1/2 świeżej cytryny. Możecie kupić też naturalny aromat cytrynowy i kilka kropel dodać do ciasta. Aromat będzie cudownie intensywnie cytrusowy.

Moją babkę upiekłam dzień przed podaniem i przechowałam owiniętą w folię spożywczą. Nie straciła niczego na swojej świeżości. Pamiętajcie, aby krem nakładać na zupełnie już ostudzone ciasto, inaczej cały spłynie z wierzchu babki.

Zdjęcie - Babka cytrynowa jak marzenie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka cytrynowa swoją wilgotną konsystencję zawdzięcza w dużej mierze dodatkowi jogurtu greckiego. Jeśli go akurat nie macie, możecie zastąpić go taką samą ilością kwaśnej śmietany lub 1/2 szklanki maślanki.

Wierzch ciasta ozdobiłam plastrami cytryny, które gotowałam przez kilka minut w syropie cukrowym (woda i cukier w proporcji 1:1). Nie tylko ładnie wyglądają, ale można je z powodzeniem zjeść :)

Zdjęcie - Babka cytrynowa jak marzenie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • masło - 100g, miękkie
  • mąka pszenna - 1 i 2/3 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • jajko - 4 szt
  • skórka cytrynowa - otarta z 2 cytryn
  • sok z cytryny - wyciśnięty z 1/2 owocu
  • jogurt grecki - 3/4 szklanki lub 1/2 szklanki maślanki
  • krem:
  • mascarpone - 2 czubate łyżki
  • lemon curd - 3-4 łyżki (link do przepisu na krem obok)
  • sok z cytryny - opcjonalnie, do smaku
Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis
  1. W misie miksera utrzyj miękkie masło z cukrem na puszystą masę.
  2. Ciągle ubijając wbijaj po jednym jajku.
  3. Dodaj skórkę z cytryny, sok oraz sól i jogurt.
  4. Dodaj suche składniki: mąkę oraz proszek do pieczenia i krótko wymieszaj.
  5. Ciasto wlej do foremki wysmarowanej masłem.
  6. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz ok. 45 minut.

Krem: Mascarpone połącz z kremem lemon curd (TUTAJ link do szczegółowego przepisu) i nałóż na ostudzone ciasto.

Kategorie przepisów