Lemon curd - angielski krem cytrynowy

Lemon curd - angielski krem cytrynowy

To mój podstawowy przepis na lemon curd — angielski krem cytrynowy na bazie jajek oraz masła. Uwielbiam go za tę kwaskową nutę przełamaną słodyczą, kremową konsystencję oraz delikatny maślany smak. Lemon curd według tego przepisu wychodzi bardzo puszysty za sprawą użycia całych jajek oraz energicznego ich ubijania nad parą wodną. Jeżeli użyjecie samych żółtek, krem będzie bardziej gęsty, wręcz budyniowy i zyska intensywny żółty kolor. Dodatek białek powoduje jednak, że wtłaczamy w niego dużo powietrza i jest dzięki temu bardzo delikatny. Niestety należy wtedy bardziej uważać na temperaturę kremu, aby nie dopuścić do jego zważenia. Lemon curd z dodatkiem całych jajek bywa bardziej kapryśny. Z tego względu, że białko ścina się w niższej temperaturze niż żółtko i przez to jest bardziej podatne na koagulację. Dlatego krem cytrynowy na całych jajkach nie może przekroczyć 65-70°C. W przypadku użycia samych żółtek możemy pozwolić sobie na te kilka stopni więcej. Należy również pamiętać, że gdy krem już zgęstnieje, dodajemy do niego zimne kawałki masła, aby obniżyć temperaturę. Jeżeli nie jesteście wprawieni i nie posiadacie termometru cukierniczego, najbezpieczniej będzie ściągnąć krem z kąpieli wodnej od razu, gdy stanie się gęsty i dopiero wtedy dodawać powoli zimne masło, ubijając masę trzepaczką.

Tak przygotowany lemon curd to idealny dodatek do ciast, deserów, naleśników, czy po prostu jako smarowidło do grzanek. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów, w których go wykorzystuję: serniki, babeczki, tarty, bezy i torty to niektóre z nich. Postanowiłem dlatego stworzyć w końcu jeden przepis, do którego będę Was odsyłał. Gdy przygotowuję krem cytrynowy, czasami zmieniam proporcje cukru oraz masła. Dużo zależy od jego późniejszego wykorzystania. Jeżeli chcę uzyskać bardziej kwaśny lemon curd, to dodaję o 50 g cukru mniej. Jeżeli mam zamiar połączyć lemon curd z bitą śmietaną lub mascarpone, to zmniejszam nieco ilość masła (do 80-60 g), aby krem nie był zbyt ciężki. Krem cytrynowy można przygotować również w lżejszej wersji, zamieniając cukier na ksylitol lub erytrytol, czy podmieniając masło na olej kokosowy w wersji wegańskiej. W każdej z tych wersji lemon curd będzie smakował równie doskonale. ?

PS. Na blogu możecie znaleźć również pomarańczową wersję kremu — orange curd.

Zdjęcie - Lemon curd - angielski krem cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Lemon curd - angielski krem cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Lemon curd Łukasz To mój podstawowy przepis na lemon curd — angielski krem cytrynowy na bazie jajek oraz masła. Uwielbiam go za tę kwaskową nutę… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

 Ilość porcji: 1 słoiczek kremu
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut

Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • sok z 2 dużych cytryn* (ok. 100-120 ml)
  • 100-150 g cukru (można również użyć ksylitolu lub erytrytolu)
  • 80-100 g zimnego masła
  • 2 całe jajka, rozmiar L
  • 2 żółtka, rozmiar L

PRZYGOTOWANIE

  1. Wyciśnij sok z cytryny i przelej go do metalowej miski.
  2. Wsyp cukier oraz wbij jajka i ubij trzepaczką do połączenia się składników.
  3. Miskę wstaw na garnek z zagotowaną wodą (kąpiel wodną).
  4. Miksturę ubijaj trzepaczką cały czas, aż powstanie piana. Gdy zacznie gęstnieć, dodawaj kawałek po kawałku zimne masło, cały czas energicznie mieszając, aż masło się rozpuści, a krem zgęstnieje Pamiętaj, aby nie dopuścić do jego zagotowania oraz przegrzania. Możesz się wspomóc termometrem cukierniczym: krem nie może przekroczyć 65-70°C.
  5. Gotowy lemon curd przelej do wyparzonego słoiczka i odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 12 godzin, aby zgęstniał.
  6. Tak przygotowany lemon curd możesz przechowywać do 2 tygodni.

UWAGI

*Do kremu można również zetrzeć skórkę z cytryny. Należy wtedy użyć niewoskowanych owoców. Lemon curd będzie bardziej aromatyczny.

Kategorie przepisów