Łatwe ciasto z nektarynkami

Łatwe ciasto z nektarynkami

Dziś proponuję coś słodkiego dla leniwców i mających dwie lewe ręce do pieczenia. To ciasto jest tak bardzo łatwe, że nie ma nawet możliwości żeby je zepsuć. W składzie nie ma nawet jajek! A mowa tu o puszystym cieście, które można zrobić ze sowimi ulubionymi owocami czy jagodami, które mamy pod ręką. Ja miałam akurat nektarynki, więc to właśnie je wcisnęłam i ciasto wyszło pyszne. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika z lodami albo bitą śmietaną. Zapraszam!

Zdjęcie - Łatwe ciasto z nektarynkami / Easy nectarine cobbler - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Łatwe ciasto z nektarynkami

(4 porcje)

Składniki:

  • 6 łyżek masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • 2-3 nektarynki, bez pestek i pokrojone w grubsze plasterki
  • cukier puder do podania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. Włóż masło to patelni żeliwnej lub naczynia do zapiekania o średnicy około 20 cm, umieść w piekarniku i zostaw do jego rozpuszczenia.
  3. W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  4. Dodaj mleko i ekstrakt z wanilii i delikatnie wymieszaj rózgą, tylko do połączenia się składników (aż znikną wszystkie grudki).
  5. Wyjmij naczynie z rozpuszczonym masłem z piekarnika, wlej do niego powstałe ciasto (nie mieszaj) a na jego wierzchu ułóż nektarynki.
  6. Włóż ponownie do piekarnika i piecz przez około 40 – 50 minut, do ładnego zarumienienia.
  7. Podawaj ciasto cieple, posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Zdjęcie - Łatwe ciasto z nektarynkami / Easy nectarine cobbler - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Easy nectarine cobbler

(4 servings)

Ingredients:

  • 6 tbsp butter
  • 3/4 cup of all-purpose flour
  • 3/4 cup sugar
  • 1 tsp baking powder
  • 1/4 tsp salt
  • 3/4 cup milk
  • 1/4 tsp vanilla extract or sugar
  • 2-3 nectarines, stoned and sliced
  • powdered sugar for serving

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC.
  2. Place butter in 20 cm cast iron pan or other ovenproof dish and transfer to oven to melt.
  3. In medium bowl, whisk together flour, sugar, baking powder, and salt.
  4. Add milk and vanilla extract, and whisk gently, until just incorporated into dry ingredients.
  5. When butter has melted, remove pan from oven, pour batter into pan, without stirring  and arrange fruit over the batter.
  6. Bake until golden brown, for about 40 to 50 minutes.
  7. Serve warm sprinkled with powdered sugar.

Enjoy!

Zdjęcie - Łatwe ciasto z nektarynkami / Easy nectarine cobbler - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów