Lassi różane

Lassi różane

Lassi to tradycyjny indyjski napój na bazie jogurtu. Najbardziej znaną wersją jest mango lassi, ale odmian może być bardzo wiele, np. lassi bananowe, lub niekoniecznie na słodko - lassi kokosowe. Ale moją najbardziej ulubioną wersją jest lassi różane. Po prostu przepadam za tym delikatnie różanym aromatem, idealnie oddającym klimaty orientu. Przygotowanie takiego lassi jest bardzo proste – wystarczy tylko zaopatrzyć się w wodę różaną, którą kupić można w sklepach z eko żywnością lub z kuchniami świata. Hindusi często dodają do tego lassi także odrobinę barwnika, który nadaje różowy kolor, ale według mnie to zupełnie niepotrzebne. Ewentualnie można by dodać odrobinę soku z buraka, który też ma silne właściwości barwiące, a nie zmienia znacząco smaku :)


Zdjęcie - Lassi różane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
LASSI RÓŻANE
(2 porcje)

  • 250ml jogurtu naturalnego,
  • 250ml mleka,
  • 1 łyżeczka wody różanej,
  • 3 łyżeczki cukru (lub do smaku),
  • mała szczypta soli,
  • opcjonalnie odrobina czerwonego barwnika spożywczego (ja nie dałam),
  • do dekoracji pokruszone wysuszone płatki róży lub posiekane pistacje


Zmiksować ze sobą jogurt, mleko, sól i cukier oraz opcjonalnie barwnik. Dodać wodę różaną i wymieszać. Można także dodać kostki lodu i wtedy od razu podawać, albo wstawić do lodówki (powinien być mocno chłodny).
Przed podaniem każdą porcję udekorować płatkami róży lub pistacjami.

Zdjęcie - Lassi różane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Lassi różane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów