Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska

Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska
Wprawdzie tłusty czwartek już minął, ale przepisy na pączki i faworki wciąż cieszą się sporym zainteresowaniem. Szczególnie te, którym nie trzeba poświęcać zbyt wiele czasu. Taki jest lany chrust – raz dwa i gotowe! Na dodatek przygotowanie tych faworków to świetna zabawa. Młodsze dzieci z pewnością chętnie z naszą pomocą będą wyciskały ciasto, a starsze dadzą radę sobie nawet same.

Lany chrust to przede wszystkim chrupiące kawałki ciasta, ale jego ważną zaletą są te fantazyjne kształty. Nigdy do końca nie wiadomo, co wyciągnie się z garnka. Moim dzieciom tylko to wystarczyło do zabawy w odczytywanie kształtów – faworek w dłoń i zabawa gotowa. Wyobrażam sobie wylewanie takiego ciasta zamiast wosku do wody w andrzejki. To byłoby coś! Byłaby to zdecydowanie najsmaczniejsza wróżba!

Pomijając jednak to dybanie i bajanie, zapewniam, że kto raz spróbuje zrobić lany chrust, ten na zawsze zostanie jego fanem. Im cieńszą strużką wylewa się ciasto na rozgrzany olej, tym chrust jest bardziej chrupiący. Najlepiej jednak iść na żywioł. Takie nierównomierne „koszyczki” wyglądają bardzo efektownie i wcale nie wyglądają na takie proste, jakie w rzeczywistości są.

Zdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Lany chrust Czas Przygotowania 10 mins Czas Gotowania 10 mins Czas Całkowity 20 mins

Ekspresowy sposób na faworki - przekąska nie tylko karnawałowa.

Rodzaj Dania: Deser Składniki
  • 3 żółtka
  • 3 białka jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • 1 l oleju do smażenia
  • 1/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie krok po kroku
  1. Do szerokiego garnka wlej olej i rozgrzej do 160-180°C.

  2. Białka oddziel od żółtek.

  3. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodaj przesianą mąkę w dwóch partiach i delikatnie wymieszaj.

  4. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

  5. Pianę z białek dodaj do ciasto w dwóch-trzech partiach i ostrożnie i delikatnie połącz ze sobą.

  6. Ciasto (o konsystencji ciasta na pancakes lub gofry) przelej do rękawa cukierniczego lub woreczka. Użyj tylki z okrągłą końcówką lub odetnij rożek woreczka. Wycistaj coasto na rozgrzany olej porcjami, tworząc fantazyjne kształty. Smaż na złoty kolor z obu stron.

  7. Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Gotowy chrust oprósz cukrem pudrem.

Uwagi do Przepisu

Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.

Zdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zobacz inne przepisy na pączki i faworki Zdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiLany chrust – faworki – szybka słodka przekąskaZdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPączki z ricotty z sosem czekoladowym – szybkie, łatwe, niezawodneZdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDonuty – pączki z dziurkąZdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCartellate – rozetki na winie – włoskie róże karnawałoweZdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiHolenderskie Oliebollen – pączki z jabłkamiZdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMalasadas – portugalskie pączki – przepisZdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCenci – włoskie faworki – kruche i delikatneZdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTradycyjne pączki z marmoladą – przepis na domowe pączki drożdżoweZdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiEkspresowe mini pączkiZdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKlasyczne faworki – chrust, chruściki – przepisZdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCzekoladowe pieczone pączki z kremem mandarynkowymZdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChurros – karnawałowe paluchy z ciasta parzonego

Kategorie przepisów