Kwadratowe pączki

Kwadratowe  pączki

Zdjęcie - Kwadratowe  pączki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kwadratowe  pączki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kwadratowe  pączki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo, bardzo smaczne pączki! Co prawda bez nadzienia, ale mąją inne zalety. Są niesamowicie delikatne, a jeśli były smażone w odpowiednio wysokiej temperarurze stają się puszyste, a ich wnętrze jest pełne dziurek.

Zdjęcie - Kwadratowe  pączki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 A poza tym nie trzeba czekać, aż wyrosną przed smażeniem. Bardzo gorąco polecam!

Zdjęcie - Kwadratowe  pączki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: Moje gotowanie nr. 2/2007/

Kwadratowe pączki

Składniki:

  • 4 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 1/2 kg mąki
  • szczypta soli
  • 5 żóltek
  • 3 łyżki masła
  • cukier puder do posypania
  • smalec lub olej do smażenia

 

Drożdże wymieszać z cukrem i letnim mlekiem. Następnie dodać przesianą mąkę, wbić żółtka, oprószyć solą i zagnieść jednolite ciasto (można też zrobić to mikserem). Następnie dodać miękkie masło i ok. 10 minut wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie, bez widocznych kawałeczków masła i zacznie odrywać się od brzegów miski. Ciasto będzie dość rzadkie, ale takie ma być. Nie należy dosypywać mąki!!!

Dobrze wyrobione ciasto delikatnie posmarować olejem i nakryć ściereczka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrosnięcia.

Jak podwoi swoja objętość, wyłożyć je delikatnie na stolnicę oprószoną mąką. Następnie chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być dokładnie obtoczone w mące, aby nie kleiło się do stolnicy. Rozwałkować je wałkiem oprószonym mąką na grubość 1 cm, wyciąć kwadraty o boku 10 cm. Z pozostałego ciasta można uformować wałeczki, a następnie zwinąć je w obręcze.

Zdjęcie - Kwadratowe  pączki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie zostawiać do wyrośnięcia, ale od razu smażyć je w gorącym tłuszczu. Odsączać na papierowych ręcznkach i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Kategorie przepisów