Kurze udka po cygańsku

Kurze udka po cygańsku

Szukałam ostatnio nowego przepisu na kurczaka i na forum Kuchnia trafiłam na ten przepis, podany przez bene_gesserit. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis, jeżeli lubicie mięso na słodko-kwaśno. Pasuje bardzo dobrze do ryżu lub kaszy, ale można podać również z makaronem.

Składniki:

8 udek bez skóry i kości (ja wyjęłam kości, skórki zostawiłam)

1 duża cebula, posiekana w piórka

szklanka przecieru pomidorowego (nie koncentratu)

dwie lyzki octu winnego lub jabłkowego

3/4 szklanki powideł domowych ze śliwki (jesli sklepowe - pół szklanki lub mniej) (ponieważ nie miałam jeszcze wtedy własnych powideł, użyłam sklepowych, moich ulubionych z Międzychodu. Próbując w czasie gotowania, doszłam do wniosku, że potrzeba więcej i w rezultacie zużyłam cały słoiczek, ok. 200 g)

2-3 zabki czosnku, posiekanego na plasterki

2 strączki czarnego kardamonu (nie miałam strączków, więc dałam sproszkowany)

2 lyzeczki papryki w proszku

po pół łyżeczki cynamonu i kminku w proszku 

szczypta cayenne

sól i swieżo mielony czarny pieprz

Cebulę podsmaż na dość dużym ogniu, tak, aby się zrumieniła. Dodaj pokrojone mięso, smaż razem przez chwilę, następnie dorzuć czosnek i resztę przypraw. Smaż wszystko razem przez moment, mieszając cały czas. Następnie dolej ocet, przecier i powidła, podlej wodą i duś przez około pół godziny. Wodę można dolewać w miarę gęstnienia sosu.

Zdjęcie - Kurze udka po cygańsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów