Kurczak z porami i pieczarkami

Kurczak z porami i  pieczarkami

Jednym z moich ulubionych ziół jest estragon dlatego wiedziałam, że to danie przypadnie mi do gustu. A przecież oprócz estragonu są tu same dobre rzeczy, więc nie było siły, musiałam je ugotować. A, że barwa tego dania jest jak najbardziej zielona, dołączam je do akcji Pinkake.

Zdjęcie - Kurczak z porami i  pieczarkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 25 dag pieczarek
  • 25 dag porów
  • 3 łyżki mąki
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietanki do zup
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyzki suszonego estragonu

Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na gorącą oliwę, dodać oczyszczone pieczarki i smażyć na dużym ogniu 3-5 minut, aż mięso się zrumieni. Zmniejszyć ogień i dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pory. Smażyć dalsze 5 minut, aż pory zmiękną. Wsypać mąkę, dokładnie wymieszać. Wlać bulion i śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i mieszając dusić 5 minut. Dodać zieleninę. Podawać z pieczywem, makaronem lub ryżem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów