Kurczak w sosie z czerwonym pieprzem

Kurczak w sosie z czerwonym  pieprzem

To danie zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie bo nie spodziewałam się raczej fajerwerków a tymczasem wyszło niezwykle smaczne. Niewątpliwie charakteru temu daniu nadaje czerwony pieprz. W orginalnym przepisie kurczaka kroiło się w paski, ja zrobiłam normalne porcje bo dla gości jakoś tak bardziej mi się podoba. Przepis pochodzi z kalendarza Dilmach.

Zdjęcie - Kurczak w sosie z czerwonym  pieprzem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  •  2 podwójne filety z piersi kurczaka
  • 25 dag pieczarek
  • cebula
  • 0,75 szklanki kremówki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyzki przyprawy warzywnej
  • szklanka bulionu
  • 1 łyżka czerwonego pieprzu (u mnie marynowany)

Filety pokroić dowolnie, posypać przyprawą warzywną, odstawić na kilknaście minut. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, cebulę posiekać. Rozgrzać oliwę, podsmażyć najpierw mięso, dodać cebulę i pieczarki i wszystko razem smażyć 15 minut, mieszając. Dokać bulion i gotować kolejne 10 minut. Wymieszać mąkę i 2 łyżki wody oraz śmietanę, dodać do mięsa. Wsypać ziarna pieprzu i gotować do zgęstnienia sosu. Podawać z ryżem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów