Kurczak w balsamicznej glazurze z figami

Kurczak w balsamicznej glazurze z figami

Uwielbiam figi, praktycznie co weekend przygotowuję sobie na śniadanie tosty z figami i serem  i nie mam ich dosyć. Tym razem przygotowałam udka z kurczaka w sosie balsamiczno-musztardowym z miodem, zapieczone właśnie z figami. Danie jest bardz late i szybkie w przygotowaniu, więc można pokusić się o przygotowanie go nawet w zapracowanym tygodniu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurczak w balsamicznej glazurze z figami

(4 porcje)

Składniki:

  • 1/2 szklanki dobrej jakości octu balsamicznego
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka posiekanych świeżych liści szałwii
  • 2 ząbki czosnku,drobno posiekane
  • 4 nadudzia z kurczaka (lub 2 udka podzielone na pałki i nadudzia)
  • sól i pieprz
  • 8 świeżych fig, pokrojonych na ćwiartki

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C.
  2. W miseczce wymieszaj dokładnie ocet, musztardę, 1 łyżkę oleju, miód, szałwię i czosnek i odstaw.
  3. Dopraw kurczaka z obu stron solą i pieprzem.
  4. Na dużej patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju, włóż kurczaka skórą do dołu i smaż aż skórka będzie porządnie zarumieniona i chrupiąca, przez 6 do 8 minut.
  5. Przełóż kurczaka na drugą stronę i wrzuć figi. Zalej przygotowanym sosem balsamicznym i włóż do piekarnika na 10-12 minut. W połowie pieczenia polej kurczaka sosem.
  6. Po wyjęciu z piekarnika dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne i podawaj.

*jeżeli nie posiadasz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku, przełóż podsmażone udka do naczynia żaroodpornego i dalej postępuj zgodnie ze wskazówkami.

Smacznego!

Zdjęcie - Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Balsamic chicken with figs

(4 servings)

Ingredients:

  • 1/2 cup balsamic vinegar
  • 2 tablespoons Dijon mustard
  • 2 tablespoons vegetable oil, divided
  • 1 tablespoon honey
  • 1 tablespoon chopped fresh sage leaves
  • 2 cloves garlic, minced
  • 4 chicken thighs (or 2 legs separated)
  • salt and pepper
  • 8 fresh figs, quartered

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC.
  2. Whisk the vinegar, mustard, 1 tablespoon of oil, honey, sage, and garlic together in a small bowl and set aside.
  3. Season chicken legs on both sides with salt and pepper.
  4. Heat 1 tablespoon of oil in a large oven-safe pan over medium-high heat add the chicken skin-side down and cook until the fat is rendered and the skin is crisp and golden-brown, 6 to 8 minutes.
  5. Flip the chicken thighs and scatter the figs around them. Carefully pour the glaze evenly over the chicken and figs. Transfer the skillet to the oven and cook, spooning some of the glaze in the skillet back over the chicken halfway through, bake 10 to 12 minutes total.
  6. Season the sauce with salt and pepper if necessary and serve.

Enojy!

Zdjęcie - Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów