Kurczak po prowansalsku

Kurczak po prowansalsku

Danie z książki "Kuchnia śródziemnomorska".

Składniki:

ok. 60 dag piersi z kurczaka lub indyka (może być też cały kurczak, pokrojony na

porcje)

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 puszki pomidorów w zalewie (lub kilka dużych, posiekanych pomidorów)

500 ml białego, wytrawnego wina (można zastąpić bulionem)

1 szklanka czarnych oliwek

sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa do smażenia

Kurczaka podziel na kawałki i usmaż na oliwie na rumiano. Na tej samej oliwie usmaż cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, wrzuć pomidory i duś przez chwilę. Dolej wino, wrzuć kurczaka i przyprawy, gotuj wszystko na małym ogniu do momentu, aż mięso zmięknie, a sos trochę odparuje. Dorzuć oliwki.

Podawaj z makaronem lub ze świeżą bagietką.

Zdjęcie - Kurczak po prowansalsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów